مالچ پلاستیکی محصولی است که از آن برای پوشاندن خاک مزرعه و یا فضای سبز در نوعی از کشت و کار که به کشت نایلونی یا کشت زیر پلاستیکی مشهور شده بهره میبرند و با این روش کشت به مقابله با رشد علفهای هرز، تبخیر آب، فرسایش خاک و غیره میپردازند. همچنین این لایه میتواند به عنوان مانعی در مقابل خروج ترکیباتی ازجمله متیل بروماید از خاک که گازی سمی و مضر برای لایهی ازن است و جهت دفع برخی آفات کاربرد دارد عمل کند. در بیشتر مواقع کشت نایلونی برای کشت محصولات جالیزی و سبزیجات در ابعاد وسیع، و معمولا در کنار و همراه آبیاری قطرهای مورد استفاده قرار میگیرد.
اولین بار ایدهی استفاده از پوششهای پلاستیکی در دههی ۱۹۵۰ میلادی توسط یکی از محققان دانشگاه کنتاکی آمریکا مطرح شد. در این روش سطح خاک مزرعه که به صورت جوی و پشته خاک ورزی شده با مالچهای نایلونی پوشیده میشود، بخشهای جوی برای محکم شدن مالچ با لایه ای از خاک پوشانده شده و در پشتهها بسته به محصول کاشته شده شیار یا سوراخهایی جهت کشت بذر در نایلون ایجاد میگردد.
مالچ های پلاستیکی با جذب انرژی خورشید و کم کردن تهویه، موجب گرمتر شدن خاک و حفظ گرما میشوند و درنتیجه میتوانند از جوانههای تازه کاشته شده گیاهان در مقابل سرماهای بهاره محافظت کنند. کشاورزان در این روش کشت میتوانند محصولات خود را زودتر کشت کرده و زودتر نیز برداشت نمایند و بدین ترتیب با عرضه زودهنگام محصول به بازار قبل از دیگران امتیازی رقابتی کسب نمایند. همینطور چنانکه گفته شد این پوشش میتواند از تبخیر بیرویه آب نیز جلوگیری کرده و بدین نحو از مصرف آب بکاهد. همراهی این روش کشت با آبیاری قطرهای ضمن کاهش مصرف آب از شسته شدن مواد مغذی خاک نیز جلوگیری میکند. البته مالچ ها، مخصوصا انواع تیرهتر آن گیاهان دیگر را از فتوسنتز بازمیدارند و لذا به این طریق جلوی رشد علفهای هرز و مصرف آب و مواد مغذی خاک توسط آنها را میگیرند.

بعد از به عمل آمدن محصول، مالچ های نایلونی مانع تماس میوه ها با سطح خاک میشوند و این میتواند به افزایش کیفیت محصول نهایی کمک نماید. آنچنان که اشاره شد کشت نایلونی میتواند از خاک در مقابل فرسایش بادی و خاکی نیز جلوگیری نماید و همینطور شرایط بهتری را برای رشد و گسترش ریشهها فراهم آورد. مالچ های پلاستیکی در ابعاد، ضخامت و رنگ های مختلفی در بازار موجود میباشند.
زودرس شدن محصولات کشاورزی با فیلمهای پوشش گلخانهای و کشاورزی
معاون وزیر جهاد کشاورزی با تاکید بر نقش فیلمهای پوشش گلخانهای در زودرس شدن محصولات کشاورزی گفت: با توسعه این روش از میزان علفهای هرز در سطح زیرکشت کاهش مییابد و در آب مصرفی کشاورزان نیز صرفهجویی به عمل میآید. محمدعلی طهماسبی در هماندیشی اجرای استاندارد فیلمهای پوشش گلخانه اظهار کرد: یکی از دغدغههای امروز متخصصان بخش کشاورزی موضوع تبخیر آب است. میزان بارندگیها در مناطقی از کشور 3 هزار میلیمتر و در برخی مناطق کم است بنابر این باید به موضوع تبخیر بیشتر توجه کرد. وی افزود: در این شرایط باید از تکنولوژیها و فناوریهای روز بخش کشاورزی برای کنترل مصرف آب و تبخیر آن استفاده کنیم. طهماسبی ادامه داد: استفاده از این فیلمها باعث میشود محصولات کشاورزی نظیر سبزی و صیفی و محصولات جالیزی پیشرس شود و در نتیجه کشتها و تولیدات کشاورزان در زمان کوتاهتری به نتیجه برسد و سریع به بازار انتقال یابد.